Terug naar blog

Wat is de beste keuze: SEO, SEA of juist beide?

Onderwerpen

  Als je op zoek bent naar manieren om je online aanwezigheid te vergroten en meer verkeer naar je website te leiden, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van SEO en SEA. Deze twee acroniemen staan voor Search Engine Optimization en Search Engine Advertising, respectievelijk. Hoewel beide methoden gericht zijn op het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.

  Vindbaar worden op Google

  SEO, zoals de naam al doet vermoeden, is gericht op het optimaliseren van je website om hogere organische zoekresultaten te bereiken. Dit wordt bereikt door een combinatie van technische optimalisatie, het creëren van hoogwaardige inhoud en het bouwen van backlinks naar je site. Het voordeel van SEO is dat het een lange termijn strategie is die je kan helpen om een ​​stabiele en consistente bron van verkeer naar je website te ontwikkelen. Als je op de eerste pagina van Google terechtkomt, kan dit je veel bezoekers opleveren zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

  Betaald adverteren met Google Ads

  Aan de andere kant is SEA gericht op het adverteren in zoekmachines door middel van betaalde advertenties. Dit betekent dat je advertenties ziet bovenaan of onderaan de zoekresultaten (dit kan dus ook Google Shopping zijn). SEA heeft als voordeel dat het direct resultaat kan opleveren. Je kunt je advertenties opstellen en deze meteen laten verschijnen in de zoekresultaten. Daarnaast biedt SEA de mogelijkheid om heel specifiek te targeten op bijvoorbeeld geografische locatie, tijdstip of zoektermen. Als je de juiste zoekwoorden kiest en een aantrekkelijke advertentie schrijft, kan SEA je veel kwalitatief verkeer naar je website brengen.

  Het nadeel van SEA is echter dat het een doorlopende kostenpost kan zijn en dat de kosten per klik (CPC) kunnen oplopen, afhankelijk van de concurrentie en zoekwoorden die je target. Bovendien blijft het verkeer naar je website afhankelijk van je advertentiebudget. Zodra je stopt met betalen, zal je advertentie niet meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

  Wat is de beste keuze? SEO of SEA?

  Dus, wat is de beste keuze? SEO, SEA, of beide? Het antwoord is afhankelijk van je specifieke situatie. Als je een langetermijnstrategie wilt implementeren en geen budgettaire beperkingen hebt, is SEO de beste keuze. Als je echter snel resultaat wilt zien en bereid bent te betalen voor advertenties, dan is SEA misschien de betere optie.

  Uiteindelijk is de beste strategie om beide methoden te gebruiken. Op die manier kan je een bredere doelgroep aanspreken en op de korte én lange termijn resultaten behalen. Het combineren van SEO en SEA kan leiden tot synergie-effecten en een versterking van je online aanwezigheid. Onthoud echter dat het succes van beide methoden afhankelijk is van de juiste uitvoering en strategie.

  Steenstra Media als SEO/SEA partner

  Steenstra Media heeft sterke resultaten behaald bij meerdere klanten door de juiste uitvoering en strategie van SEO en SEA. Zoek je ook een partner voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons voor uitvoering en ontzorging op dit vlak.

  Kom meer te weten over SEO

  Alles wat je wilt weten over SEO
  – Waarom juist nu je website vindbaar en op orde houden?
  – Hallo Google, waarom staat onze website niet hoger in de ranking?
  – Landingspagina maken